Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Ziemniaki z pastą z bryndzy podhalańskiej ChNP i kminku w boczku ze śliwką szydłowską ChOG

Składniki

(dla 6 osób)

• 20 średnich ziemniaków
• 150 g bryndzy podhalańskiej
• 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 30%
• 20 cienkich plastrów wędzonego boczku parzonego
• kilka sztuk śliwek szydłowskich bez pestek
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 0,7 l trójniaka
• przyprawy: kminek, mielona papryka, sól, pieprz

Metoda przygotowania

Z bryndzy podhalańskiej i śmietany ukręcić łyżką pastę, dodając uprażony na suchej patelni kminek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Odstawić do lodówki. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach do miękkości i dobrze wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół i małą łyżeczką wydrążyć. Wymieszać miąższ ziemniaków z bryndzą i tak powstałym farszem napełnić wydrążone połówki ziemniaków, zamknąć i owinąć szczelnie i mocno boczkiem. Dobrać takie naczynie do zapiekania, aby ciasno koło siebie zmieścić śliwki szydłowskie i ziemniaki. Posmarować dno naczynia olejem rzepakowym i rozłożyć śliwki i ziemniaki. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. Podawać w towarzystwie czarki trójniaka, bo słoność bryndzy i boczku kapitalnie się z nim łączy.

Czas przygotowania: 1 godz.

Poleca Agata Wojda,
szef kuchni restauracji Opasły Tom PIW, Warszawa


narzędzia patelnia, garnek, naczynie do zapiekania
tagi ziemniaki, bryndza podhalańska, śliwka szydłowska, trójniak
Stek z polskiej wołowiny z wielkopolskim serem smażonym ChOG
Sandacz smażony z kiełbasa myśliwską GTS
Pierogi „ruskie” z bryndzą podhalańską ChNP,
Marynowane śledzie
Ser koryciński swojski ChOG