Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Wątróbki indycze faszerowane gruszką i wędzoną szynką z miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich ChOG

Składniki

• 600 g wątróbki z indyka
• 2 gruszki
• 100 g wędzonej szynki
• łyżka masła
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• tymianek do smaku
• 3 łyżki miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich

Metoda przygotowania

Wątróbkę przelać na durszlaku wrzątkiem i ostudzić. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę wędzona pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, gruszkę oraz przyprawy do smaku. Wątróbkę przekroić wzdłuż i nadziać farszem. Następnie ułożyć delikatnie na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180°C na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika polać miodem wrzosowym.

Poleca Grzegorz Labuda,
Szef kuchni restauracji Tiffi, Iława


narzędzia patelnia
tagi wątróbki z indyka, miód wrzosowy
Plastry półgęska i jabłek grójeckich ChOG
Ziemniaki z pastą z bryndzy podhalańskiej ChNP
Śliwkowe chilli con carne
Kruchy placek
Pieczone truskawki