Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Bezglutenowy tort z fasoli wrzawskiej ChNP z miodem drahimskim gryczanym ChOG i konfiturą z wiśni nadwiślanki ChNP

Składniki

(dla 8 osób)

Biszkopt:
• 25 dag fasoli wrzawskiej
• 10 jaj
• 30 dag drobnego cukru
• 7 dag mąki migdałowej
• 1 laska wanilii
• przyprawy: szczypta soli

Krem:
• 1½ l śmietany 36%
• 1 słoik (350 g) gryczanego miodu drahimskiego
• 2-3 słoiki konfitury z wiśni nadwiślanki

Metoda przygotowania

Biszkopt: Fasolę wrzawską sparzyć i namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości. Ugotowaną i przestudzoną fasolę zemleć i jeśli będzie potrzeba (widoczne będą grudki, skórki), przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Utarte żółtka połączyć z masą fasolową, następnie do jednolitej masy porcjami dodawać pianę oraz mąkę migdałową. Masę przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 40 minut.

Krem: Schłodzoną śmietanę ubić na półsztywno, dodać kilka łyżek miodu drahimskiego (ilość zależy od osobistych preferencji) i kontynuować ubijanie.

Składanie tortu: Przestudzony biszkopt przekroić na dwie równe części. Spód równomiernie posmarować konfiturą z wiśni nadwiślanki, a następnie przykryć ją warstwą kremu. Ułożyć drugi biszkopt i udekorować tort pozostałym kremem.

Czas przygotowania: 1,5 godz.

Poleca Dominika Hoppe,
właścicielka restauracji Bułka z Masłem, Poznań


narzędzia garnek, mikser, sito, tortownica
tagi tort, fasola wrzawska, miód drahimski, wiśnia nadwiślanka
Jagnięcina podhalańska ChOG
Fasola po wrzawsku ChNP
Karp zatorski ChNP marynowany w occie z wiśni nadwiślanki ChNP
Wątróbki indycze
Sandacz smażony z kiełbasa myśliwską GTS