Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Tiramisu z wiśnią nadwiślanką ChNP i białą czekoladą

Składniki

(dla 8 osób)

• 1 paczka biszkoptów 400 g
• 250 g serka mascarpone
• 3 g żelatyny (w listkach)
• 400 g śmietany kremówki 30 lub 36%
• 50 g cukru
• 200 g konfitury z wiśni nadwiślanki
• 150 ml wiśniówki
• 300 ml wody
• kilka owoców wiśni nadwiślanki do dekoracji

Metoda przygotowania

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie odsączyć.
200 ml śmietany kremówki podgrzać, zdjąć z ognia. Gorącą śmietanką zalać połamaną na kawałki białą czekoladę. Do czekolady dodać odsączoną żelatynę, wymieszać, aż masa będzie gładka. Pozostałą ilość śmietanki (200ml) ubić z cukrem na ”trzy-czwarte” czyli delikatniej niż ubija się np. bitą śmietanę. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady dodawać partiami ubitą śmietankę, aż całość utworzy delikatną, puszystą masę. Na koniec, znów partiami, dodawać tak powstałą masę do serka mascarpone. Likier wymieszać z wodą. W powstałym syropie moczyć biszkopty i wykładać nimi formę do ciasta lub naczynie żaroodporne.
Na warstwę biszkoptów wykładać konfiturę z wiśni nadwiślanki i mus z mascarpone. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów i znów musem. Ułożyć 2 lub 3 warstwy biszkoptów, pozostawiając na wierzchu mus. Ułożyć na nim owoce wiśni nadwiślanki. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Czas przygotowania: 35 min.

Poleca Grzegorz Łapanowski
Ambasador Kampanii Trzy Znaki Smaku


narzędzia miska, garnek, mikser, trzepaczka, talerz
tagi wiśnia nadwislanka, tiramisu
Chipsy z truskawki
Kozi ser z truskawką kaszubską/kaszëbskô malëna ChOG,
Suska sechlońska ChOG
Bezglutenowy tort z fasoli wrzawskiej ChNP
Placek ucierany z truskawką