Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Tartaletka z andrutów kaliskich ChOG z kozim serem i purée z rodzynek z dodatkiem trójniaka GTS

Składniki

(dla 4 osób)

• 6 andrutów kaliskich
• 150 g rodzynek sułtańskich
• 100 ml miodu pitnego trójniaka
• szczypta chilli w proszku
• 250 g sera koziego, rolady
• liście ziół i sałat, np. roszponka, botwinka, rukola, mięta
• 1 pomarańcza
• oliwa
• ocet winny biały
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżka masła

Metoda przygotowania

Rodzynki zmielić w blenderze z odrobiną wody (można też bardzo drobno je posiekać). Wrzucić na patelnię, dodać odrobinę masła i smażyć przez 20 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać szczyptę chilli i wlać trójniak. Smażyć do odparowania całości płynu.
Z połowy pomarańczy wycinamy cząstki (bez błon), pozostałą cześć przeznaczamy na sok do sosu.

Sos:
3 części oliwy wymieszać z 1 częścią octu winnego, dodać sól i pieprz do smaku oraz łyżkę soku pomarańczowego i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Andrut kaliski posmarować cienką warstwą purée z rodzynek, przykryć drugim andrutem, ponownie posmarować purée. Roladę z koziego sera pokroić w cienkie plasterki i poukładać na purée. Ser skropić sosem. Wybrane zioła wymieszać z niewielką ilością sosu, położyć na tartaletce. Pozostałe andruty kaliskie połamać i razem z cząstkami pomarańczy użyć do dekoracji. Tartaletkę można podać w całości lub zależnie od potrzeb podzielić wcześniej na części. Warto przekroić andrut jeszcze przed położeniem plasterków sera.

Czas przygotowania: 40 min.

Poleca Marcin Koch
szef kuchni restauracji Bazar Kocha, Warszawa


narzędzia blender, patelnia, nóż, talerz
tagi andruty kaliskie, trójniak, kozi ser
Plastry półgęska i jabłek grójeckich ChOG
Ministrucle z jabłkami łąckimi ChOG
Pieczeń z chleba prądnickiego ChOG
Ziemniaki z pastą z bryndzy podhalańskiej ChNP
Wątróbki indycze