Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Szparagi białe z masłem miodowo-chrzanowym z miodu drahimskiego ChOG i płatkami oscypka ChNP

Składniki

(dla 6 osób)

• 2 pęczki białych szparagów
• 200 g masła
• ½ oscypka
• 1 płaska łyżka miodu drahimskiego rzepakowego
• 1 łyżeczka świeżo tartego chrzanu
• 2 łyżeczki tartej skórki cytryny
• młode listki botwinki lub rukiew wodna
• przyprawy: sól, cukier, świeżo mielony pieprz

Metoda przygotowania

Masło doprawić chrzanem, miodem drahimskim rzepakowym, skórką z cytryny i solą. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Odciąć końcówkę szparagów na 3 cm i dokładnie je obrać. Szparagi gotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić, przełożyć lekko mokre na patelnię i dodać doprawione wcześniej zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć przez chwilę, bo masło ma się tylko muślinowo rozpuścić. Gorące szparagi wyłożyć blisko siebie na talerz, zmielić nad nimi świeży pieprz i posypać je obficie struganym na cienkie płatki oscypkiem i młodymi listkami botwinki lub rukwi wodnej.

Czas przygotowania: 2,5 godz.

Poleca Agata Wojda,
szef kuchni restauracji Opasły Tom PIW, Warszawa


narzędzia nóż, garnek, patelnia, talerz
tagi szparagi, miód drahimski, oscypek
Chrusty poznańskie
Duszone pieczarki nadziewane farszem
Sałata z bryndzą
Kozi ser z truskawką kaszubską/kaszëbskô malëna ChOG,
Prażona noga gęsi z fasolą