Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Fasola po wrzawsku ChNP z kiełbasą myśliwską GTS

Składniki

• 1 kg fasoli wrzawskiej ChNP
• 1/2 kg boczku wędzonego
• 1/2 kg kiełbasy wiejskiej
• 300g łopatki wieprzowej
• przecier pomidorowy (mały słoik)
• dwie marchewki
• półtorej pietruszki
• por
• seler
• 2 cebule
• sól
• pieprz
• ziele angielskie
• liść laurowy
• majeranek
• na zasmażkę: łyżka masła, łyżka mąki, 4 łyżki mleka

Metoda przygotowania

Fasolę namoczyć przed gotowaniem, aż spęcznieje. Po namoczeniu i zmianie wody ugotować wraz z liściem laurowym i 5 kulkami ziela angielskiego (wodę posolić pod koniec gotowania fasoli). Dodać marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w kostkę. Mięso i wędliny również pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy mięso będzie zarumienione, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć, aż się zeszkli i dalej dusić pod przykryciem. Gdy fasola będzie miękka, dodać do niej mięso. Na końcu dorzucić przecier pomidorowy (łyżkę lub dwie, według uznania). Na końcu zrobić zasmażkę z masła, mąki i mleka i dodać do potrawy. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz majerankiem. Serwować w miseczce glinianej.

Poleca Sylwester Lis,
Szef kuchni Hotelu Bukovina, Bukowina Tatrzańska


narzędzia garnek, patelnia
tagi fasola wrzawska, kiełbasa myśliwska, boczek
Pieczony karp zatorski ChNP
Jajecznica po bacowsku
Fasola wrzawska ChNP
Kozi ser z truskawką kaszubską/kaszëbskô malëna ChOG,
Mus z suski sechlońskiej ChOG i bryndzy podhalańskiej ChNP