Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Fasola po wrzawsku ChNP z kiełbasą myśliwską GTS

Składniki

• 1 kg fasoli wrzawskiej ChNP
• 1/2 kg boczku wędzonego
• 1/2 kg kiełbasy wiejskiej
• 300g łopatki wieprzowej
• przecier pomidorowy (mały słoik)
• dwie marchewki
• półtorej pietruszki
• por
• seler
• 2 cebule
• sól
• pieprz
• ziele angielskie
• liść laurowy
• majeranek
• na zasmażkę: łyżka masła, łyżka mąki, 4 łyżki mleka

Metoda przygotowania

Fasolę namoczyć przed gotowaniem, aż spęcznieje. Po namoczeniu i zmianie wody ugotować wraz z liściem laurowym i 5 kulkami ziela angielskiego (wodę posolić pod koniec gotowania fasoli). Dodać marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w kostkę. Mięso i wędliny również pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy mięso będzie zarumienione, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć, aż się zeszkli i dalej dusić pod przykryciem. Gdy fasola będzie miękka, dodać do niej mięso. Na końcu dorzucić przecier pomidorowy (łyżkę lub dwie, według uznania). Na końcu zrobić zasmażkę z masła, mąki i mleka i dodać do potrawy. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz majerankiem. Serwować w miseczce glinianej.

Poleca Sylwester Lis,
Szef kuchni Hotelu Bukovina, Bukowina Tatrzańska


narzędzia garnek, patelnia
tagi fasola wrzawska, kiełbasa myśliwska, boczek
Kozi ser z truskawką kaszubską/kaszëbskô malëna ChOG,
Bezglutenowy tort z fasoli wrzawskiej ChNP
Pieczona papryka
Jajecznica po bacowsku
Szparagi białe z masłem