Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Duszone pieczarki nadziewane farszem z soczewicy i bryndzy podhalańskiej ChNP z grillowanym oscypkiem ChNP

Składniki

(dla 4 osób)

• 16 dużych pieczarek
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• 1 szklanka wywaru warzywnego
• 2 ząbki czosnku
• odrobina masła
• oscypek
• 100 g bryndzy podhalańskiej
• 1 cebula
• 120 gr soczewicy zielonej
• 1 ząbek czosnku
• 1 l wywaru warzywnego (4 szklanki)
• skórka z cytryny
• 1 łyżka posiekanej pietruszki
• świeży lub suszony tymianek
• kiełki rzodkiewki
• liście bazylii do przybrania
• sól i pieprz do smaku
• trochę oliwy do smażenia

Metoda przygotowania

Cebulkę bardzo drobno posiekać i podsmażyć z posiekanym czosnkiem na odrobinie oliwy. Zalać wywarem warzywnym i zagotować. Soczewicę wsypać do garnka. Zalać wywarem tak, aby w garnku było dwa razy więcej płynu niż soczewicy. Gotować około 20 minut. Soczewica powinna wchłonąć cały wywar.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Do uprzednio nasmarowanego masłem naczynia przełożyć pieczarki (ogonkami do góry), polać winem i resztą wywaru, posypać tymiankiem. Położyć na grzybach po odrobinie masła, posypać solą i pieprzem. Przykryć pieczarki folią i piec minimum 15 minut, do miękkości.

Bryndzę podhalańską wymieszać ze startą skórką z cytryny, dodać posiekaną pietruszkę. Całość wymieszać z soczewicą. W razie konieczności doprawić jeszcze solą. Oscypek pokroić w plasterki. Farsz nałożyć do upieczonych grzybów. Położyć na nich cienkie plasterki oscypka. Wstawić do pieca i piec, aż oscypek się zarumieni. Gotowe grzyby przybrać ziołami i kiełkami, polać oliwą. Podawać gorące jako przystawkę lub część dania głównego.

Czas przygotowania: 60 min.

Poleca Marcin Koch
szef kuchni restauracji Bazar Kocha, Warszawa


narzędzia nóż, patelnia, garnek, naczynie żaroodporne, folia, tarka
tagi bryndza podhalańska, oscypek, pieczarki
Krem z jabłek łąckich ChOG i selera z serem korycińskim swojskim ChOG
Sałatka z serem korycińskim swojskim ChOG
Ministrucle z jabłkami łąckimi ChOG
Chipsy z truskawki
Zupa ułańska