Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Duszone pieczarki nadziewane farszem z soczewicy i bryndzy podhalańskiej ChNP z grillowanym oscypkiem ChNP

Składniki

(dla 4 osób)

• 16 dużych pieczarek
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• 1 szklanka wywaru warzywnego
• 2 ząbki czosnku
• odrobina masła
• oscypek
• 100 g bryndzy podhalańskiej
• 1 cebula
• 120 gr soczewicy zielonej
• 1 ząbek czosnku
• 1 l wywaru warzywnego (4 szklanki)
• skórka z cytryny
• 1 łyżka posiekanej pietruszki
• świeży lub suszony tymianek
• kiełki rzodkiewki
• liście bazylii do przybrania
• sól i pieprz do smaku
• trochę oliwy do smażenia

Metoda przygotowania

Cebulkę bardzo drobno posiekać i podsmażyć z posiekanym czosnkiem na odrobinie oliwy. Zalać wywarem warzywnym i zagotować. Soczewicę wsypać do garnka. Zalać wywarem tak, aby w garnku było dwa razy więcej płynu niż soczewicy. Gotować około 20 minut. Soczewica powinna wchłonąć cały wywar.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Do uprzednio nasmarowanego masłem naczynia przełożyć pieczarki (ogonkami do góry), polać winem i resztą wywaru, posypać tymiankiem. Położyć na grzybach po odrobinie masła, posypać solą i pieprzem. Przykryć pieczarki folią i piec minimum 15 minut, do miękkości.

Bryndzę podhalańską wymieszać ze startą skórką z cytryny, dodać posiekaną pietruszkę. Całość wymieszać z soczewicą. W razie konieczności doprawić jeszcze solą. Oscypek pokroić w plasterki. Farsz nałożyć do upieczonych grzybów. Położyć na nich cienkie plasterki oscypka. Wstawić do pieca i piec, aż oscypek się zarumieni. Gotowe grzyby przybrać ziołami i kiełkami, polać oliwą. Podawać gorące jako przystawkę lub część dania głównego.

Czas przygotowania: 60 min.

Poleca Marcin Koch
szef kuchni restauracji Bazar Kocha, Warszawa


narzędzia nóż, patelnia, garnek, naczynie żaroodporne, folia, tarka
tagi bryndza podhalańska, oscypek, pieczarki
Zupa na winie
Jajecznica po bacowsku
Pieczone truskawki
Ziemniaki z pastą z bryndzy podhalańskiej ChNP
Kotleciki z jagnięciny podhalańskiej ChOG