Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Chrusty poznańskie z wielkopolskim serem smażonym ChOG

Składniki

• 1 opakowanie wielkopolskiego sera smażonego ChOG
• 2 żółtka jaj
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• po 2 łyżki płatków migdałów
• orzechów włoskich i rodzynek
• 1 l oleju
• garść ziarna słonecznika w karmelu
• 3 słoiczki dżemu truskawkowego (po 200g)
• 2 owoce kiwi
• 2 nektarynki

Metoda przygotowania

Ser wielkopolski wyrobić na jednolitą masę z żółtkami, mąką, cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Rozdrobnić płatki migdałów i orzechy, a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Dodać bakalie do przygotowanej masy, wymieszać. Formować wrzecionowate chruściki wielkości pierożków i smażyć w głębokim tłuszczu.
Dżem przetrzeć przez sito. Obrane kiwi pokroić w półplastry, a z nektarynek wykroić cząstki grubości ok. pół centymetra. Na talerzu ułożyć chrusty. Udekorować owocami i ziarnami słonecznika. Podawać z sosem truskawkowym.

Poleca Marcin Zawadski,
Zdobywca I miejsca w konkursie dań z wielkopolskiego sera smażonego


narzędzia mikser
tagi cynamon, migdały, ser smażony, kiwi, nektarynki
Placek ucierany z truskawką
Pierogi z ciasta francuskiego
Kozi ser z truskawką kaszubską/kaszëbskô malëna ChOG,
Sałatka z serem korycińskim swojskim ChOG
Śliwkowe chilli con carne