Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Produkty

Wybierz znak:
Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
region: pomorskie
Znak ChOG
Nigdzie tak się nie udają truskawki, jak w województwie pomorskim, a ściśle - na Kaszubach. Dojrzewająca na słonecznych stokach wzgórz morenowych, w otoczeniu jezior i lasów sosnowych, muskana wiatrem od morza – truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna jest bardziej aromatyczna, niż owoce innych odmian i z innych regionów. W pierwszej chwili wygląda dość niepozornie: niewielka, o średnicy ok. 18 mm, o zmiennym kształcie – od stożkowo-kulistego do stożkowego, zachwyca jednak barwą: jej skórka jest jasnoczerwona, z połyskiem, dość wyrównana. Jej soczysty i jędrny miąższ przybiera kolor od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego, zależnie od odmiany (pod wspólną nazwą, sprzedawane są bowiem trzy odmiany: Elsanta, Honeoye oraz Senga Sengana). Jednak tym, co nie pozwala jej pomylić z żadną inną truskawką, jest intensywny zapach i smak słodki, aromatyczny, zharmonizowany, przypominający leśną poziomkę. Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna zawiera bowiem więcej cukrów, niż inne odmiany, dzięki czemu nie tylko jest chętnie jedzona prosto z krzaczka, ale też idealnie nadaje się na przetwory – dżemy, konfitury, soki.
Wielkopolski ser smażony
Wielkopolski ser smażony
region: wielkopolskie
Znak ChOG
Wielkopolski ser smażony robi się z twarogu. Cały proces, od pozyskania mleka do produktu końcowego nie powinien przekraczać 6-7 dni. Najpierw mleko jest odtłuszczane, następnie podgrzewane, schładzane i zaprawiane zakwasem z pasteryzowanego mleka i paciorkowców mlekowych. Pod jego wpływem ulega ukwaszeniu i powstaje skrzep. Mleko ponownie jest delikatnie podgrzewane, a gdy skrzep się oddzieli od serwatki, ta ostatnia jest odciągana, a pozostały twaróg odciska się z nadmiaru płynu. Ser kruszy się, rozdrabnia i pozostawia do zgliwienia – właśnie gliwieniu, które trwa 2-3 dni, produkt zawdzięcza bowiem swój charakterystyczny smak i zapach. Zgliwiały ser miesza się z masłem i smaży, dodając sól oraz, ewentualnie kminek.
Wiśnia nadwiślanka
Wiśnia nadwiślanka
region: lubelskie, mazowieckie, świętokrzyskie
Znak ChNP
Wiśnia nadwiślanka jest lokalnym typem wiśni sokowej, występującym w pasie nadwiślanym, od Ożarowa do Lipska. Nadwiślanka ma owoce wyraźnie mniejsze od owoców odmian uprawnych, o intensywniejszej barwie – od ciemnoczerwonej do bordowej, taki sam kolor ma jej sok. Charakteryzuje się ona także intensywnym, lekko cierpkim i mocno kwaskowatym smakiem. Nadwiślanka jest owocem idealnym do wszelkiego rodzaju przetworów jest o wiele bardziej aromatyczna i bogata w smak – niż inne popularne odmiany wiśni. Dla porównania: zbiory nadwiślanki zaczynają się, gdy ekstrakt wynosi 16 brixów, w przypadku innych odmian granica ustalona jest na poziomie 14 brixów. Nadwiślanka zbierana jest między 5 lipca a 5 sierpnia – ręcznie lub mechanicznie. Gdy oderwie się szypułkę, z owoców wycieka odrobina soku, który zmienia się w galaretkę – jest to także charakterystyczna cecha nadwiślanki.