Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Zabawa z produktami regionalnymi i tradycyjnymi

dodano: 01.02.2016     autor: Trzy Znaki Smaku
Zabawa z produktami regionalnymi i tradycyjnymi

Przed nami jeszcze tylko dwa weekendy karnawału i znowu trzeba będzie pościć. Dlatego na te ostatnie chwile szaleństwa przygotowaliśmy dla was superprzepisy – oczywiście z produktami z unijnymi znakami jakości  ChNP, ChOG i GTS.

Sałata z chrupiącą kiełbasą lisiecką ChOG

(dla 8 osób)

2 główki sałaty masłowej, 20 dag kiełbasy lisieckiej ChOG, 10 dag sera korycińskiego swojskiego ChOG z czarnuszką

Sos: 5 łyżek oleju rydzowego GTS, ząbek czosnku, 2 łyżki musztardy francuskiej, sok z 1 cytryny, 2 szczypty soli

Sałatę płuczemy i osuszamy ściereczką, następnie rwiemy większe liście na drobniejsze kawałki i przekładamy do miski. Kiełbasę lisiecką ChOG kroimy w paseczki i podprażamy na suchej patelni, aby stała się chrupiąca. Studzimy. Ser koryciński swojski ChOG kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sosu przekładamy do słoika (czosnek uprzednio przepuszczamy przez praskę) i mocno potrząsamy, aż nabierze gęstej konsystencji. Wysmażoną kiełbasę wkładamy do sałaty wraz z serem, całość polewamy sosem i mieszamy chwilę przed podaniem.

 

Soczewica po królewsku

(dla 4 osób)

20 dag zielonej soczewicy, 1  łyżeczka soli, 2 goździki, 1 jabłko grójeckie ChOG, 20 sztuk suski sechlońskiej ChOG, 1 czerwona cebula, 4 kromki chleba prądnickiego, podpieczone w tosterze

Sos: jak do sałaty z chrupiącą kiełbasą lisiecką ChOG.

4 kromki chleba prądnickiego, podpieczone w tosterze

Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch goździków. Odcedzamy i studzimy (goździki wyrzucamy). Jabłko grójeckie ChOG obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Suskę sechlońską ChOG kroimy w paski, cebulę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i polewamy sosem. Odstawiamy na pół godziny. Serwujemy z tostami z chleba prądnickiego ChOG.

 

Quiche z kiełbasą jałowcową GTS

(dla 8 osób)

Na spód: 40 dag mąki pszennej typu 500, 20 dag masła, odrobina wody

2 zwykłe cebule, 1 łyżka oleju, 2 batony kiełbasy jałowcowej GTS, 250 g śmietany 18%, 3 żółtka, 1 łyżeczka pasty harissa, 4-5 wiórków szafranu, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Z mąki, masła i wody szybko wyrabiamy kruche ciasto (wody dodajemy tylko tyle, żeby udało się z niego zrobić ładną gładką kulkę; nie wolno wyrabiać zbyt długo, bo ciasto stwardnieje) i odstawiamy na parę godzin do lodówki. Następnie znowu szybko wyrabiamy z paroma łyżkami wody i ponownie wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyklejamy ciastem spód tortownicy, tworząc wysoki rant i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180˚C na złoty kolor (ok. 15 min).

Cebule siekamy na piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie zbrązowieje. Dodajemy wtedy kiełbasę jałowcową GTS pokrojoną w plasterki i smażymy jeszcze kilka minut. Śmietanę mieszamy z żółtkami, harissą i wszystkimi przyprawami. Kiełbasę z cebulą wykładamy na podpieczony spód i zalewamy śmietaną. Pieczemy jeszcze 10 min, aż wierzch się przyrumieni.

 

Krupnioki śląskie z jabłkami grójeckimi ChOG

(dla 4-8 osób)

4 krupnioki śląskie, 2 cebule, 2 jabłka grójeckie ChOG

Krupnioki śląskie układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy posiekaną cebulą i obkładamy jabłkami grójeckimi ChOG, pokrojonymi w ósemki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200˚C, przez 25 min.

Czekoladowy krem z konfiturą z wiśni nadwiślanki ChNP

(dla 4 osób) 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 100 ml ciepłego mleka, 1 jajo, 1 słoiczek konfitury z wiśni nadwiślanki ChNP

Czekoladę wkładamy do blendera, wlewamy ciepłe mleko i miksujemy 15 sekund. Wbijamy jajo i miksujemy dalsze 10 sekund. Do czterech miseczek nakładamy po łyżce konfitur z wiśni nadwiślanki ChNP i wlewamy porcję kremu. Wkładamy do lodówki na 3 godziny, aby krem stężał. Przed podaniem można przyozdobić wierzch bitą śmietaną.

Aktualności z tej samej kategorii
Mówimy: do widzenia, ale nie – żegnajcie!
Mówimy: do widzenia, ale nie – żegnajcie!
06.02.2016
Szanowni Państwo, i tak oto dobiegły końca trzy lata kampanii „Trzy znaki smaku”, poświęcone promocji unijnego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych z oznaczeniami ChNP, ChOG i GTS. Był to czas bardzo gorący, pracowity, ale i ogromnie satysfakcjonujący. Wiele udało nam się osiągnąć, choć mamy świadomość
Najważniejsze, że dotarliśmy do zwykłego konsumenta
Najważniejsze, że dotarliśmy do zwykłego konsumenta
05.02.2016
W ostatnich dniach kampanii dociera do nas mnóstwo pozytywnych opinii i dowodów na to, że trzy lata ciężkiej pracy odniosły spodziewany efekt. Oto, co powiedział nam autor licznych pokazów kulinarnych z wykorzystaniem produktów regionalnych i tradycyjnych z unijnymi oznaczeniami jakości ChNP, ChOG i GTS, pan Wojciech
Krótkie podsumowanie kampanii Trzy Znaki Smaku
Krótkie podsumowanie kampanii Trzy Znaki Smaku
28.01.2016
Kampania Trzy Znaki Smaku powoli zmierza do końca – przed nami ostatnie dwa tygodnie, a zatem nadszedł czas na krótkie podsumowanie. Oto, co udało nam się w ciągu tych trzech lat osiągnąć.