Rusza redyk, nadchodzą oscypki

dodano: 02.05.2013     autor: Trzy Znaki Smaku
Rusza redyk, nadchodzą oscypki

Nadszedł maj, a wraz nim w bacówkach na Podhalu ruszyła pełną parą produkcja oscypków, bryndzy podhalańskiej i redykołek. Te wspaniałe przysmaki regionalne dostępne są tylko od maja do końca października. Dlaczego? Bo wyłącznie w tym czasie owce dają mleko, a ono stanowi główny składnik tych serów. Wszystkie te produkty posiadają unijne oznaczenie Chroniona Nazwa Pochodzenia. Wkrótce też, jak od lat w maju, rozpocznie się słynny Redyk karpacki, czyli tradycyjna wędrówka pasterzy wraz z owcami, przez górzyste tereny Rumunii, Ukrainy, Polski, Słowacji i Czechy. W tym roku trwa ona od 11 maja do 14 września. Dwu i czteronożni wędrowcy mają przed sobą ponad 100 dni marszu, podczas których przejdą 1200 km. Redyk karpacki jest organizowany dla uczczenia wędrówek pasterzy wołoskich, których migracje doprowadziły do zasiedlenia Karpat i wykształcenia się swoistej kultury pasterskiej, łączącej wszystkie społeczności żyjące do dziś na terenie tych gór.


Galeria