Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Rusza redyk, nadchodzą oscypki

dodano: 02.05.2013     autor: Trzy Znaki Smaku
Rusza redyk, nadchodzą oscypki

Nadszedł maj, a wraz nim w bacówkach na Podhalu ruszyła pełną parą produkcja oscypków, bryndzy podhalańskiej i redykołek. Te wspaniałe przysmaki regionalne dostępne są tylko od maja do końca października. Dlaczego? Bo wyłącznie w tym czasie owce dają mleko, a ono stanowi główny składnik tych serów. Wszystkie te produkty posiadają unijne oznaczenie Chroniona Nazwa Pochodzenia. Wkrótce też, jak od lat w maju, rozpocznie się słynny Redyk karpacki, czyli tradycyjna wędrówka pasterzy wraz z owcami, przez górzyste tereny Rumunii, Ukrainy, Polski, Słowacji i Czechy. W tym roku trwa ona od 11 maja do 14 września. Dwu i czteronożni wędrowcy mają przed sobą ponad 100 dni marszu, podczas których przejdą 1200 km. Redyk karpacki jest organizowany dla uczczenia wędrówek pasterzy wołoskich, których migracje doprowadziły do zasiedlenia Karpat i wykształcenia się swoistej kultury pasterskiej, łączącej wszystkie społeczności żyjące do dziś na terenie tych gór.


Galeria
Aktualności z tej samej kategorii
Krupnioki śląskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym!
Krupnioki śląskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym!
21.12.2016
21 czerwca 2016 r. krupnioki śląskie trafiły do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
Kiełbasa krakowska sucha stara się o rejestrację jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Kiełbasa krakowska sucha stara się o rejestrację jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
21.12.2016
14 czerwca 2016 r. wniosek o rejestrację kiełbasy krakowskiej suchej został przesłany do Komisji Europejskiej i czeka na rozpatrzenie.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska coraz bliżej rejestracji!
Kiełbasa biała parzona wielkopolska coraz bliżej rejestracji!
21.12.2016
11 lutego 2016 r. wniosek o rejestrację kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej został przekazany do Komisji Europejskiej, co oznacza zakończenie krajowej procedury rejestracji.