Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Krupnioki śląskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym!

dodano: 21.12.2016     autor: Trzy Znaki Smaku
Krupnioki śląskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym!

21 czerwca 2016 r. krupnioki śląskie trafiły do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Krupnioki śląskie to przysmak ściśle związany z historią Śląska, który zagościł na stołach już w latach trzydziestych XIX wieku, kiedy to powszechne stało się wykorzystywanie głowizny zwierząt gospodarskich do produkcji tego wyjątkowego specjału. Popularność krupnioków śląskich rosła również za sprawą śląskiego stanu górniczego - górnik musiał „zjeść dobrze i tłusto, aby mieć siłę do ciężkiej pracy”.

Krupnioki śląskie to parzone wędliny podrobowe, w naturalnej osłonce, z dodatkiem zmiennej ilości kaszy gryczanej lub jęczmiennej, w zależności od miejsca i lokalnej tradycji wytwarzania. Wyjątkowa renoma krupnioków śląskich jest więc również zasługą lokalnych wytwórców, których wiedza, doświadczenie i kultywowanie tradycji jest gwarantem otrzymania charakterystycznego produktu.

Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda w województwie dolnośląskim.

Krupnioki śląskie są 38 polskim produktem wpisanym do unijnych rejestrów!

Aktualności z tej samej kategorii
Rejestracja nazwy „kiełbasa biała parzona wielkopolska” jako Chronione Oznaczenie Geograficzne
Rejestracja nazwy „kiełbasa biała parzona wielkopolska” jako Chronione Oznaczenie Geograficzne
25.07.2017
Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest już 39. polskim produktem objętym ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Kiełbasa krakowska sucha stara się o rejestrację jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Kiełbasa krakowska sucha stara się o rejestrację jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
21.12.2016
14 czerwca 2016 r. wniosek o rejestrację kiełbasy krakowskiej suchej został przesłany do Komisji Europejskiej i czeka na rozpatrzenie.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska coraz bliżej rejestracji!
Kiełbasa biała parzona wielkopolska coraz bliżej rejestracji!
21.12.2016
11 lutego 2016 r. wniosek o rejestrację kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej został przekazany do Komisji Europejskiej, co oznacza zakończenie krajowej procedury rejestracji.