Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Krupnioki śląskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym!

dodano: 21.12.2016     autor:
Krupnioki śląskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym!

21 czerwca 2016 r. krupnioki śląskie trafiły do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Krupnioki śląskie to przysmak ściśle związany z historią Śląska, który zagościł na stołach już w latach trzydziestych XIX wieku, kiedy to powszechne stało się wykorzystywanie głowizny zwierząt gospodarskich do produkcji tego wyjątkowego specjału. Popularność krupnioków śląskich rosła również za sprawą śląskiego stanu górniczego - górnik musiał „zjeść dobrze i tłusto, aby mieć siłę do ciężkiej pracy”.

Krupnioki śląskie to parzone wędliny podrobowe, w naturalnej osłonce, z dodatkiem zmiennej ilości kaszy gryczanej lub jęczmiennej, w zależności od miejsca i lokalnej tradycji wytwarzania. Wyjątkowa renoma krupnioków śląskich jest więc również zasługą lokalnych wytwórców, których wiedza, doświadczenie i kultywowanie tradycji jest gwarantem otrzymania charakterystycznego produktu.

Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda w województwie dolnośląskim.

Krupnioki śląskie są 38 polskim produktem wpisanym do unijnych rejestrów!

Aktualności z tej samej kategorii
Kiełbasa krakowska sucha stara się o rejestrację jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Kiełbasa krakowska sucha stara się o rejestrację jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
21.12.2016
14 czerwca 2016 r. wniosek o rejestrację kiełbasy krakowskiej suchej został przesłany do Komisji Europejskiej i czeka na rozpatrzenie.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska coraz bliżej rejestracji!
Kiełbasa biała parzona wielkopolska coraz bliżej rejestracji!
21.12.2016
11 lutego 2016 r. wniosek o rejestrację kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej został przekazany do Komisji Europejskiej, co oznacza zakończenie krajowej procedury rejestracji.
Mówimy: do widzenia, ale nie – żegnajcie!
Mówimy: do widzenia, ale nie – żegnajcie!
06.02.2016
Szanowni Państwo, i tak oto dobiegły końca trzy lata kampanii „Trzy znaki smaku”, poświęcone promocji unijnego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych z oznaczeniami ChNP, ChOG i GTS. Był to czas bardzo gorący, pracowity, ale i ogromnie satysfakcjonujący. Wiele udało nam się osiągnąć, choć mamy świadomość