Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Już czerwienią się truskawki kaszubskie

dodano: 11.06.2013     autor: Trzy Znaki Smaku
Już czerwienią się truskawki kaszubskie

Na polach województwa pomorskiego powoli dojrzewa truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna ChOG. – Pojedyncze czerwone egzemplarze pojawiły się w pierwszym tygodniu czerwca – mówi producent Piotr Ptach. – Wszyscy przygotowują się więc do pracy!
W pełni sezonu truskawkowego gospodarstwo pana Piotra – a jego plantacja rozciąga się na trzech i pół hektara – wypuszcza w świat około dwóch ton truskawek. Czyli mniej więcej tysiąc koszyków. – W tym roku, ze względu na długą zimę wszystko jest trochę spóźnione, dlatego na ten kulminacyjny moment przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Zwykle wypada on około piętnastego czerwca, mniej więcej dwa tygodnie po wysypie owoców w innych regionach Polski. Liczymy, że teraz największy zbiór osiągniemy mniej więcej 25 czerwca – wyjaśnia pan Ptach.
Czym jeszcze, prócz momentu dojrzewania, różni się truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna ChOG od innych truskawek? Na pierwszy rzut oka widać, że jest drobniejsza, bardziej wybarwiona, efektowna. Jednak jej głównym walorem jest smak. Kaszubski mikroklimat sprawia, że jej owoce są słodsze.
– Ostatnio częstowaliśmy naszymi owocami Hiszpanów, którzy przecież też produkują dużo truskawek. Zachwycali się, wąchali, podziwiali intensywność zapachu. Z kolei gdy byliśmy z wizytą w Brukseli, częstowaliśmy samego szefa Komisji Europejskiej, José Barroso. Był oczarowany smakiem naszej truskawki kaszubskiej – opowiada z dumą Piotr Ptach.
Ze względu na drobne rozmiary, truskawki kaszubskie używane są przede wszystkim do wyrobu jogurtów, serków, dżemów. Jednak jakaś część partii, pod koniec okresu zbiorów trafia i na rynek, bezpośrednio do konsumentów. Warto jej wypatrywać w pierwszej połowie lipca.

Aktualności z tej samej kategorii
Krupnioki śląskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym!
Krupnioki śląskie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym!
21.12.2016
21 czerwca 2016 r. krupnioki śląskie trafiły do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
Kiełbasa krakowska sucha stara się o rejestrację jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Kiełbasa krakowska sucha stara się o rejestrację jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
21.12.2016
14 czerwca 2016 r. wniosek o rejestrację kiełbasy krakowskiej suchej został przesłany do Komisji Europejskiej i czeka na rozpatrzenie.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska coraz bliżej rejestracji!
Kiełbasa biała parzona wielkopolska coraz bliżej rejestracji!
21.12.2016
11 lutego 2016 r. wniosek o rejestrację kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej został przekazany do Komisji Europejskiej, co oznacza zakończenie krajowej procedury rejestracji.