- Strona główna
- >
- Aktualności
- >
- Eurogastro
Eurogastro

„Trzy Znaki Smaku” na Targach EuroGastro 2013
W Warszawie w dniach 20–22 marca 2013 r. odbyły się XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, w ramach których Agencja Rynku Rolnego zorganizowała stoisko informacyjne „Trzy Znaki Smaku”, inaugurujące trzyletnią kampanię informacyjną na temat europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.
Trzyletnia kampania „Trzy Znaki Smaku” skierowana jest do polskich producentów i dystrybutorów, a także do konsumentów na rodzimym rynku. Goście odwiedzający targi mieli okazję nawiązać kontakty z wytwórcami produktów z europejskimi oznaczeniami. Czekały na nich również liczne degustacje oraz pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów posiadających oznaczenia ChNP, ChOG oraz GTS, których w Polsce mamy już 36.
Na stoisku zostały zaprezentowane między innymi: ponad metrowej długości bochny chleba prądnickiego (ChOG), suska sechlońska (ChOG) – której smakowity dymny zapach unosił się wokół stołu, jabłka łąckie (ChOG), andruty kaliskie (ChOG), niesłychanie apetycznie wyglądający pierekaczewnik (GTS) oraz kiełbasa lisiecka (ChOG). Oczywiście, nie mogło się obyć bez wspaniałych miodów. Uczestnicy targów mogli więc spróbować całej gamy miodów drahimskich (ChOG), miodu z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny/Seinų/Lazdijų krašto medus (ChNP), podkarpackiego miodu spadziowego (ChNP) oraz miodu kurpiowskiego (ChOG). Na wielbicieli mocniejszych wrażeń czekał miód pitny trójniak (GTS), którym można było popić świeżo upieczony rogal świętomarciński (ChOG) lub kołocz / kołacz śląski (ChOG). A jeśli ktoś nie miał ochoty na wypieki, mógł spróbować cebuli marynowanej w oleju rydzowym (GTS) podawanej z chlebem prądnickim (ChOG).
W strefie animacyjnej stoiska na gości targów czekały dania na bazie produktów regionalnych i tradycyjnych, przygotowywane przez mistrza kulinarnego Grzegorza Łapanowskiego. Była więc fasola wrzawska (ChNP) duszona ze szpondrem wołowym w sosie pomidorowym doprawionym świeżą kolendrą, był boczek pieczony z konfiturą śliwkową zrobioną z suski sechlońskiej (ChOG), a także stek z polskiej wołowiny z wielkopolskim serem smażonym (ChOG) i piklami. W szranki z kucharzem stanęli obecni na stoisku producenci. Osobiście przygotowywali fondue z wielkopolskiego sera smażonego (ChOG), pierogi z nadzieniem z suski sechlońskiej (ChOG), a nawet upiekli pierekaczewnik (GTS). Był to więc dzień wielkich kulinarnych doznań.