Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Aktualności

Słodki drobiazg – czyli pyszne andruty kaliskie ChOG
Słodki drobiazg – czyli pyszne andruty kaliskie ChOG
24.01.2014
Nasze andruty kaliskie ChOG wyrabiamy według tej samej procedury od stu kilkudziesięciu lat, kiedy zaczęto je sprzedawać w kaliskim parku – mówi z dumą pan Ryszard Marczak, jeden z dwóch certyfikowanych producentów tych słodkich wypieków.
Polskie kiełbasy są wyjątkowe!
Polskie kiełbasy są wyjątkowe!
27.01.2014
O tym, czemu możemy być dumni z naszych kiełbas – jałowcowej GTS, myśliwskiej GTS oraz kabanosów GTS rozmawiamy z mistrzem Grzegorzem Łapanowskim.
Wróżymy z jabłek
Wróżymy z jabłek
28.01.2014
W polskiej tradycji, cały czas zimowy – począwszy od wigilii świętego Andrzeja, na Tłustym Czwartku skończywszy, były poświęcony w sporej części wypoczynkowi i zabawie (w końcu prace polowe musiały poczekać do wiosny). Swatano wtedy pary i wróżono na dobrą przyszłość oraz na miłość.
Wyjazd studyjny polskich producentów do Francji
Wyjazd studyjny polskich producentów do Francji
31.01.2014
W dniach 19-23 stycznia b.r. pięcioro polskich certyfikowanych producentów, oraz troje, którzy o znak unijny dopiero będą się starać, gościło u kolegów z Francji. Ta robocza wizyta zorganizowana została w ramach kampanii "Trzy Znaki Smaku".
Olej w rękach mistrza
Olej w rękach mistrza
03.02.2014
Olej rydzowy GTS, tłoczony na zimno, jest jednym z niedocenionych produktów naszej kuchni. Kiedyś popularny, dziś prawie zapomniany – niesłusznie! Grzegorz Łapanowski przekonuje nas, że tłuszcz ten można wykorzystać do bardzo wielu potraw.