Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Aktualności

Kwietniowa wizyta u państwa Bielec – producentów sera korycińskiego swojskiego ChOG
Kwietniowa wizyta u państwa Bielec – producentów sera korycińskiego swojskiego ChOG
30.04.2015
Nadeszła długo wyczekiwana wiosna. W związku z tą radosną okolicznością pomyśleliśmy, że warto będzie przedstawić Wam producentów sera korycińskiego swojskiego ChOG. Skierowaliśmy się więc do państwa Agnieszki i Marcina Bielec z Aulakowszczyzny w gminie Korycin, gdzie mogliśmy obserwować proces powstawania tego wyjątko
Kołocz śląski / Kołacz śląski ChOG - ciasto zwiastujące wiosnę?
Kołocz śląski / Kołacz śląski ChOG - ciasto zwiastujące wiosnę?
02.04.2015
Jeszcze miesiąc temu pisaliśmy o wirujących płatkach śniegu, a tymczasem zawitała do nas wiosna. W marcu niektóre regiony Polski przyprószył jeszcze śnieg, przypominający cukier puder, a ten z kolei zdobi zwyczajowo ciasto, które jest bohaterem tego miesiąca.
Luty miesiącem andrutów kaliskich ChOG
Luty miesiącem andrutów kaliskich ChOG
03.03.2015
Za oknem jeszcze zima – w tym roku raczej szara niż biała, więc wielu z nas marzyło i śniło o wirujących w powietrzu płatkach śniegu – tak kruchych i delikatnych jak… andruty kaliskie ChOG. To podobieństwo zainspirowało nas do tego stopnia, że postanowiliśmy wybrać się w podróż i odwiedzić dwóch certyfikowanych produce
W nowy rok z cebularzem lubelskim ChOG
W nowy rok z cebularzem lubelskim ChOG
02.02.2015
Nowy rok zainspirował nas do przedstawienia Wam, drodzy czytelnicy, najnowszego polskiego produktu, któremu Unia Europejska nadała wyjątkowy znak: „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Cebularz lubelski – bo o nim mowa, jest już 19. polskim produktem w Unii Europejskiej z tym oznaczeniem i 37., który jest chroniony w ra
Karp zatorski ChNP gwiazdą grudniowej wizyty u wytwórcy
Karp zatorski ChNP gwiazdą grudniowej wizyty u wytwórcy
19.12.2014
Tuż przed początkiem pełnego sezonu świątecznego, wybraliśmy się z aparatem do Doliny Karpia – Zatoru, gdzie gościł nas pan Franciszek Sałaciak – prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia. Na miejscu chcieliśmy zobaczyć, jak wyglądają słynne stawy, w których hodowane są ryby, najbardziej kojarzone ze Świętami Bożego Narodzen