Oznaczenia
Europejski system ochrony
produktów regionalnych i tradycyjnych
Oznaczenia
W Polsce mamy już 37 produktów
z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
Oznaczenia
Produkty z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS
to nasz prawdziwy powód do dumy!

Aktualności

Kabanosy GTS i kiełbasa myśliwska GTS na zakończenie naszych wyjazdów do certyfikowanych producentów
Kabanosy GTS i kiełbasa myśliwska GTS na zakończenie naszych wyjazdów do certyfikowanych producentów
05.02.2016
Dobiega koniec 3-letniej kampanii Trzy Znaki Smaku i w związku z tym musimy przyznać, że kończy się również czas naszych wizyt u certyfikowanych producentów produktów regionalnych i tradycyjnych. W ramach ostatniej naszej wizyty zostaliśmy zaproszeni do Zakładów Mięsnych Olewnik z Drobina, w których produkowane są kaba
Grudzień miesiącem wielkopolskiego sera smażonego
Grudzień miesiącem wielkopolskiego sera smażonego
27.12.2015
Comiesięczny wyjazd do certyfikowanych producentów zaliczamy do udanych! Dopisała nam aura pogodowa, przemiła atmosfera w rozmowach – no i trzeba dodać, że produkt również był wyjątkowy. Odwiedziliśmy bowiem certyfikowane producentki wielkopolskiego ser smażonego ChOG – Panią Halinę Huszczak oraz jej córkę Bogumiłę Hum
Listopadowy wyjazd do producentów kiełbasy lisieckiej ChOG
Listopadowy wyjazd do producentów kiełbasy lisieckiej ChOG
01.12.2015
Skończył się sezon na polskie owoce, rośliny strączkowe oraz miody, które są objęte kampanią Trzy Znaki Smaku – przyszedł sezon na wędliny! Z tego względu chcemy przedstawić Wam produkt, który powstaje w wędzarniach, w zaciszu podkrakowskich wsi – a mamy na myśli kiełbasę lisiecką ChOG, której sława obiegła całą Polskę
Ostatnie chwile na fasolowe rwanie!
Ostatnie chwile na fasolowe rwanie!
29.10.2015
Ze względu na to, że nadeszła jesień, jest to ostatnia chwila zbiorów jednego z wyjątkowych produktów z unijnym oznaczeniem jakości, odwiedziliśmy certyfikowanych producentów fasoli wrzawskiej ChNP. Akurat w dniu, w którym wybraliśmy się do Wrzaw i Gorczyc odbywał się pierwszy Jaśkowy Festiwal czyli święto fasoli wrzaw
Wrześniowe doglądanie rumieniących się jabłek łąckich ChOG
Wrześniowe doglądanie rumieniących się jabłek łąckich ChOG
15.09.2015
Koniec lata i początek jesieni to idealny czas na zbiory jabłek – także tych rosnących w Kotlinie Łąckiej. Chcieliśmy sprawdzić u źródła co sprawia, że akurat te owoce mają tak wyrazisty smak i zapach. Okazuje się, że cechy te, jabłka łąckie ChOG zawdzięczają specyficznemu mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Większość owoc